HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

22

2013.02.01. 22:56 :: Próteszilaosz

Kiderült néhány döbbenetes dolog. Illetve az is az, hogy a hír nem járta azonnal körbe az iskolát. Mintha félnének az érintettek. Illetve nem ez a jó szó, mert akkor nem derült volna ki ma sem, de mindenképpen a szervilizmus egy változatáról van szó.

Megkapták a gazdaságisok a szomszédos iskolák túlóra elszámolásának feladatát. Magyarán a tankig. úgy döntött, hogy egyes iskolákban túl kevesen vannak arra a feladatra, amit eddig el tudtak látni, míg nálunk túl sokan, így átcsoportosította a munkát. A dolgozók tehát ismerkednek az új rendszerrel. Mostantól egy intézmény vagyunk, a feladatok szabadon pakolhatók egyik iskolából a másikba. Régóta mondom, hogy ez lesz, ill. a tanárokkal szintén, a pótlékokkal, bérkiegészítőkkel szintén. Több munka, kevesebb bér. Hiszen mi az átlagnál jobb helyzetben voltunk eddig...

Mint kiderült, nem csak a feladatok szabadon áthelyezhetőek, hanem az eszközök is. Bár a demokráciákban ezt lopásnak hívják, nálunk inkább a racionálisabb felhasználás a megfelelő kifejezés. Nyilván hazugság a helyi tankig. kijelentése, hogy a vadonatúj gépek, a kiváló állapotú bútorok, szőnyegek stb. a raktárban, a forgalomból kivonva voltak. De így legalább jobban látszik, hogy kik is azok, akik az új tantárgyat az erkölcstant ill. etikát annyira erőltetik. Nyilván magukból indultak ki, mikor úgy gondolták, van még mit tanulni.

Ide illik a Klebelsberg család rangidős örökösének levele, amelyben letiltja a Klebelsberg nevet a KLIK-től, dehát hiába.

Közbeszéd lett nálunk, hogy a nyugdíjasok helyébe senki sem vehető fel. Egyelőre úgy látszik, hogy ez csak szeptember 1-től lehet gond, de akkorra úgy is egy új intézményi keret lesz, más szervezeti felépítéssel, más státuszszámmal. Tehát azt a félelmet, hogy a nyugdíjasok helyébe nem vesznek fel senkit, könnyen lesöpörheti a kormány. Annyiban még igaza is lesz, hogy csökken a munka is, hiszen bezárnak sok iskolát, a szerencséseket csak összevonják.

A tankönyvrendelés is a vicces oldalát mutatja. Érdemes ránézni a tankönyvrendelő honlapra. Nem a lenyűgöző minimalista stílusra gondolok, hanem a tartalomra: "Az Oktatási Hivatal várhatóan 2013. január folyamán közzéteszi a tankönyvek hivatalos jegyzékét, amelyet folyamatosan felülvizsgál és frissít. A tankönyvrendelést az intézmények a tankönyvjegyzék közzétételét követően kezdhetik meg." Az nem szerepel, hogy a törvényi határidő február 28. a tankönyvek megrendelésére (de a megrendelés nem egy egyszerű művelet: előbb a tanároknak kell kiválasztani a megfelelő könyvet a listából, aztán az igazgatóknak jóváhagyni - jelenleg nincs ilyen jogosultságuk - majd a tankönyvfelelősnek összegezni osztályonként/csoportonként a személyes igényeknek megfelelően - amelyek még nincsenek, hiszen nem ismert a lista, ha majd lesz, akkor a diákoknál felmérjük az igényt). Ám nem egyszerűen ezt a listát kellene feltenni e honlapra, hanem el kellene dönteni, hogy mely könyvek kerülhetnek fel a listára, mert  kormány úgy döntött, hogy a tavalyi már nem jó, és egy új rendelettel fogja a kérdést szabályozni. Még nincs kész ezen rendelet... De ha kész lesz sem lesz gyorsan teljes a lista, mert az 1., 5. 9. évfolyamoknak szóló könyveknek az új kerettanterveknek kell megfelelniük. Ehhez meg kell írni a vonatkozó tankönyvekről szóló rendeletet, ami alapján lehet elbírálni a vonatkozó tankönyveket, majd eredményt hirdetni. Egyébként már beadták a tankönyveket, és a kiadók lenyilatkozták, hogy remélik, hogy a jövőbeni törvény nem támaszt olyan feltételeket, amit ne teljesítettek volna. A minisztérium egyébként tud a problémáról, ezért megnyugtattak mindenkit, hogy a vonatkozó könyveknél a rendelés leadási határideje március 31. Őszintén szólva két megoldás sejlik. Egy: a kiadóknak nem kell közel félév, hogy kinyomtassák a tankönyveket, tehát a február 28-át könnyedén kitolják május 31-re. Kettő: tantárgyanként egyetlen, új könyvet engedélyeznek, így nem kell foglalkozni az igényekkel, hiszen minden diáknak kell 1.

Szólj hozzá!

Címkék: napló államosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr595057617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása