HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

14

2013.01.22. 22:30 :: Próteszilaosz

Halad a pályázat. Végre kérhetünk számlát. Azt persze még nem tudni, mikor, hogyan kerül kifizetésre, ami a készpénzes számláknál - vagyis ahol valaki előre saját zsebből fizet - kiváltképp kérdéses, de megérkezett az engedély. Legalábbis a közbeszerzés alá semmiképpen sem vonható tételeknél. Az eszközöknél ugyanis (és a golyóstoll is idetartozik) közbeszerzés lesz.

Ez azt jelenti, hogy összegezni kell hó végéig minden tételt darabra, pontos specifikációval. Ezeket összegyűjtik a tankerületből és egyben kiírják a közbeszerzést. Ha valami véletlen kimarad, vagy rosszul gondoltuk a specifikációt vagy darabszámot, vagy egyszerűen csak egészen más ára lesz, mint amit most tervezek, akkor javíthatatlan probléma lesz. Ugyanis ha fél év múlva kiírnak egy újat, akkor annak nagyon kell örülni, de sokkal reálisabb, hogy jövőre lesz a következő (de legjobb esetben is rohamtempóban október közepén kiírják). Tehát hiba esetén vagy soha nem valósul meg a terv, vagy sokkal drágábban (ami esetén kérdéses, hogy a tartalékból ki tudjuk-e egyenlíteni a különbözetet), vagy sokkal olcsóbban (ritkán, de volt már ilyenre is példa), ekkor viszont a megmaradt összeg elvész, mert nem lesz mód az átütemezésére.

Konkrétabban: akarunk venni laptopot. A pályázatban elfogadták a tavalyi árak alapján a specifikációt, aminél rosszabbat nem igényelhetünk. Viszont ha most megnézem a boltokat, és azt látom, hogy azért az árért már egy jobb specifikációt is megvehetek, akkor jön a dilemma. Meg kell sejtenem, hogy ki nyer és milyen árat kínálva, mert annak az árszintjére kell belőni a specifikációt (ebben már szereztünk rutint, de most más a kiíró, semmit sem tudunk, könnyen lehet, hogy az előző győztes nem is indul). Ha tehát túl jó az ajánlat, akkor senki sem jár jól, hogy alulterveztünk. Ha fordítva, akkor már jobb, ha a tartalékot engedik felhasználni - a múltban engedték -, mert jobb gépet kapunk a tervezettnél, és a tartalék is azért van, hogy elköltsük.

Viccesebb a helyzet a golyóstollakkal. Ott ugyanis várható, hogy a tervezettnél sokkal olcsóbb ajánlat érkezik, főleg azért, mert nem tudom úgy specifikálni a golyóstollat, hogy az eldobható kategória kimaradjon belőle - ill. remélem, hogy előírhatjuk, hogy mi minden kell, fémből készüljön. De hasonlóan érdekes lesz a ragasztók, papírfélék és más olyan irodaszerek, amelyekben nem vagyok szakember. De ha tökéletesen kiírunk mindent, akkor is fennáll az a probléma, hogy a rendszer nem a mi igényünkre született. Mert nekünk nem az a feladatunk, hogy az igényünket minél olcsóbban teljesítsük, hanem az, hogy a megnyert pénzből minél jobb/több terméket vegyünk. Azt én nem tudom megmondani, hogy a golyóstoll ára mennyi lesz, mert azt alapvetően befolyásolja a mennyiség, és azt nem tudhatom, hogy az egész tankerületben hány darab beszerzését írják ki. Tehát hiába megyek el a boltba és nézem meg, hogy 5000 Ft-ért hányat kapok, mert ezen eljárás végén könnyen lehet, hogy azt megkapom 2000 Ft-ért (de akár 10000 Ft-ért - láttunk már ilyet), és nem lesz lehetőségem a különbözetet felhasználni másra. A jelenlegi rendszer tehát mindenkinek rossz: nekem, az iskolának, a tankerületnek, az országnak. Még Brüsszel sem örül hogy hazánk nem tudta felhasználni az eu-s támogatások egészét.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napló

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr545036689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása