HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

Államosítás

2012.12.09. 21:52 :: Próteszilaosz

Alapvetően nem kellene, hogy probléma legyen. Annyi kellene, hogy ésszel és kellően megszervezve tegyék meg. Ha az állam közvetlenül fizeti a bért, az nem lehetne probléma. Sőt, felesleges is az önkormányzati költségvetésbe ezt a tételt beépíteni, ill. hagyni, hogy másra költsék - mert bár törvénytelen, van erre példa.

A gond abból adódik, hogy a kormányt csak az érdekli, hogy pénzhez jusson - és minél hamarabb. 

Pedig lenne min javítani, hiszen az iskolák fenntartását csak félig vállalja az állam. A különbözetet az önkormányzatok állják - már ahol.

Tehát jelenleg az állam előírja, hogy egy tanár (és más dolgozó) mennyit és mennyiért dolgozzon, de csak a felét utalja át az önkormányzatoknak (pl. az érettségik munkabérének csak töredékét). Hogy világosabb legyen: az állam kötelezi az önkormányzatot, hogy fizessen az iskoláknak 100 Ft-ot, de ehhez csak 50 Ft-ot ad; a hiányzó 50 Ft-ot egyesek előteremtik, mások nem. Most viszont azt mondja az állam, hogy átvállal a 100 Ft-ból 50-et, de cserébe elvon 100 Ft-ot. Ott, ahol eddig se fizettek, ezután se fognak. Ahol viszont igen, ott jelentős elvonás mellé a hatalom elvonása is társul.

A gond másik fele az, hogy az igazgatók kinevezésének elveszi a kormányzat, és tudjuk, hogy mire képes ezzel a hatalommal. Noha az önkormányzatok nyilván jobban gazdái a helyi iskolának, most az állam lesz az.

Nem csoda, hogy az önkormányzatok közel fele azt mondta, hogy ha nem szólhat bele az iskola irányításába, és még jelentős kiadása is lesz, akkor inkább lemond az egészről. Kérdés, viszont maradt bőven.

  • Hogyan és mikor döntik el, hogy mely iskolát veszi át az állam?
  • Mi lesz az önkormányzat kötelezettsége, ha vállalja az iskola fenntartását?
  • Mi lesz akkor, ha az önkormányzat már jelezte, hogy erre nem képes és nem is fizet?
  • Honnan lesz az államnak (hivatalosan a KIK-nek) pénze a megemelkedett kiadásokra, ha tény, hogy az eddigire sincs?
  • Mi lesz akkor, ha az állam (KIK) se fog fizetni, hisz már látszik, hogy nincs miből?
  • És persze csak kötekedésből: HR fő szlogenje, hogy olcsóbb lesz a rendszer. Miért is?

Szólj hozzá!

Címkék: múlt államosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr874955944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása