HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

Béremelés

2012.12.12. 23:42 :: Próteszilaosz

Mostanában gyakran szóba kerül a béremelés. A sztrájkbizottság egyik alapkövetelése - volt. A társadalom is erre a legfigyelmesebb, legirigyebb - persze szakmától függetlenül. És a kormány is rendre hazudik ezzel kapcsolatban (egy évtizede, csak nem mindig ugyanazt). Korábban azt hazudta, hogy a béremelés 50%-os, majd azt, hogy ez tette tönkre az országot (igaz, ezt az akkori ellenzék szajkózta inkább, de a kormány támogatta ebben), majd ezzel együtt, hogy a 13. havi fizetés nem része az alapbérnek, így bármikor elvehető. Most nem cáfolnám ezeket, csak jelzem, hogy nem felejtem el, hogy ami most történik, csupán mennyiségi, nem minőségi növekmény.

HR amióta kitalálták, azóta folyamatosan azt mantrázza, hogy az életpálya-modell = béremelés. Annyiszor elhangzott, hogy már a tanárok zöme is elhitte. Holott két okból sem lehet annak nevezni. Egyrészt igen jelentős munkaidő növekedéssel jár. Ennek mértéke még nem világos, de mondjuk 20-50%. Eredetileg 50% volt, de a tárgyalások mintha puhítanák a tervet. A fizetés növekedés sem világos, de annyi igen, hogy ez könnyen lehet csökkenés...

Két táblázat tartozik ide: a közalkalmazotti bértábla http://www.kozszolga.hu/illetmenyalap

Megírtam, elmentettem, elcseszte a blogmotor...

A lényeg, hogy két ok miatt nem tekinthető béremelésnek. Az egyik, hogy a 2008-as reálbérünk átlag 32%-kal volt több a mostaninál. A másik, hogy jelentős munkanövekedés párosul a béremeléssel, a törvény alapján egy 50%-os könnyedén megvalósulhat.

Szólj hozzá!

Címkék: múlt bér

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr594962699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása