HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

-2

2012.12.19. 23:02 :: Próteszilaosz

Sűrű nap volt. A mai tüntetésre hangolva beszélgettünk, megosztottuk egymással azon infókat, amiket innen-onnan beszereztünk.

A jelenlegi helyzet már érdekes átalakítással járt, hiszen túlórát nem fizetnek, csúsztatni nem lehet, ha a dolgozónak nem fér bele a munkaidejébe a feladat, akkor önkéntes munkában oldja meg. Az új hivatalok pedig ontják a feladatokat, hiszen az az apparátus, amire milliárdokat kaptak (TÁMOP-3.1.10, 4,9 MRD Ft) még nem állt fel. Korábbi értelmetlen adatkérésről már volt szó, de naponta érkeztek egészen macerás, és felesleges ukázok. Például az összes eszköz beszerzési forrását egyenként megkérdezték, vagy megkérdezték az iskolai konnektorok darabszámát...

Elhangzott, hogy az átalakítás egyik legfontosabb következménye, hogy a bázisalapú finanszírozás helyett feladatalapú lesz. Vagyis eddig lehetett tologatni az egyes költségvetési tételeket, így-úgy könyvelni, most majd nem. A hatalom ezt pozitívumként értékeli, hogy megszűnik a trükközés, a csalás stb. Valójában azonban az életben maradásunk utolsó mentsvára szűnik meg. Az új rendszerben ugyanis minden pénzmozgás csak akkor lehetséges, ha már rendelkezésre áll, és a jóváhagyás is megtörtént. Ez a mai, "bejáratott" viszonyok között is irreális álom. Tündérmese helyett rémálom.

Homályban tapogatózunk minden szinten, de azt már többször elmondták, bár többnyire mellékesen, kis plénum előtt, hogy az alapelv az 1 járás, 1 intézmény kialakítása. A megkezdett munkának ez a legfőbb célja, bő fél év lesz a szükséges keretek, jogkörök, jogi szabályozások kialakítására, mert szeptembertől már így kell lennie (ezt az Oktatási Hivatal elnöke nyilatkozta). Kivételek persze a megyeszékhelyek, ahol a túl sok nagy intézmény miatt körzetek lesznek. Tehát a dolgozók ezen iskolák közt fognak ingázni kicsit vagy nagyon. Vagy semennyire, hiszen a racionalizálás eredménye egy minimum 10%-os elbocsátás.

Az átalakítás lényege a spórolás, amit egyes vélemény szerint a kiszervezéssel akarnak majd megoldani. Ez azért lesz olcsóbb, mert elvesznek a közalkalmazotti kedvezmények, amelyek közül a leglényegesebb a fizetési besorolás. Tehát minimálbérre rakható az is, akinek végzettsége szerint magasabb bér járna ebben a szférában. Ez mondjuk nem újdonság, de ha kiterjesztik az összes nem pedagógus alkalmazottra - márpedig ez látszik -, akkor az elég durva eredménnyel járhat. Nem csak az érintettekre nézve, hanem az iskolákra, hiszen láthatjuk, hogy a kiszervezett takarítók nem mindig végzik el a régiek szintjén a munkájukat.

Böngésszük a jogszabályokat. Világossá vált, hogy az átvétel még annyiban sem zökkenőmentes, mint amennyiben a törvény ezt előírja. Tehát kötelesek átvenni a dolgozókat, hát átveszik (tán még a végkielégítést is elveszítjük - még nyitott e kérdés). De ez már úgy történik, hogy az több ponton is törvényellenes. Vezetőnk 15 napot mondott a törvényi előírás alapján. Hát nem egészen. 30 nappal az átvétel előtt kell az átvevőnek írásban, mindenre kiterjedően nyilatkozni az új munkaviszonyról, majd erre 15 napja lenne a dolgozónak, hogy reagáljon. Tehát ezt a papírt meg kellett volna kapnunk legkésőbb november 17-én. Ezzel szemben még a szóbeli és messze-messze nem teljeskörű tájékoztatás is csak tegnap hangzott el.

Mi még remek helyzetben vagyunk, mert a szakképzés átalakítása csak később jön (pár hónap haladék, hogy annál sűrűbb legyen minden). Most az elemik és a gimnáziumok technikai dolgozói szembesülnek az "észrevehetetlen átalakítással". Már megkapták az írásos tájékoztatást (ők legalább írásban kapták meg), hogy január 7-től minden megváltozik, de majd csak januárban tudják meg, hogy hol és mit fog dolgozni. És, ha kellően hasznosan csinálja, akkor talán szeptembertől folytathatja. Kellemes Karácsonyt!

Szólj hozzá!

Címkék: napló államosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr164973932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása