HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

39

2013.02.26. 22:35 :: Próteszilaosz

Sajnos pár dolog közbejött és még az ambulanciát is megjártam, de ennyi magánközlemény elég is. A kimaradt időszakban nem túl sok esemény történt, főleg várakozás, ill. a már megismert ostobaságok rutinná alakítása egészen tegnapig.

E hét a dokumentumok megérkezéséről szól eddig. Tegnap megkaptuk végre az írásos jóváhagyást a január végi programunkhoz. Tény, hogy szóban jóváhagyták, ez alapján megvalósítottuk, leadminisztráltuk, az általunk előlegezett összeget kifizették, a bankszámláról persze még nem utaltak - noha a határidő már rég lejárt. Világosan látszik, hogy ha most már az eljárás gördülékenyebb lesz, akkor is legjobb esetben 2 hetesre redukálják a mostani 1 hónapos kört. Ez egy értelmetlen csúszás, egy bürokratikus teher (vagyis idő, pénz és munkaerő elpazarlása), aminek oka kizárólag az államosítás, ill. annak a jelenlegi (és jövőbeni) túlszabályozott volta.

Másik dokumentum, amit megkaptunk (a vezetés már hamarabb) a KLIK legújabb két szabályzata, egyik a beszerzés menetéről. Ebben leírják világosan, hogy pénzzel kapcsolatos dolgokban mennyire semmihez sincs joga az igazgatónak. Végre írásban látjuk, hogy a legcsekélyebb beszerzés a tankig. hatásköre, tehát az igazgatók tőle kérelmezhetnek csupán. Viccesebb a kisebb pályázatok jogköre. a dokumentum szerint 5 millió Ft-ig, ha nem kell önerő, akkor az igazgató hatásköre a döntés, ám kell a tankig. (kijelölt emberének) ellenjegyzése. Nálunk (de gyanítom másutt is) ezen ellenjegyzést pontosan ugyanolyan procedúra végén adják meg, mint ezen értékhatár felett, ahol az igazgatónak semmilyen döntési jogköre nincs. Ennyit az igazgatók jogairól...

Mellesleg a korábban írt pályázat írásos engedélye (vagyis ellenjegyzése) máig nem érkezett meg... A KLIK hivatalos álláspontja (amiről nyilatkozni lehet) az, hogy minden korábban tervezett kiadás megvalósul, ill. támogatást kap, csupán végig kell járni az elképesztően hosszú és sok munkával járó utat hozzá. Nyilván a vezetés úgy gondolta, hogy ez kellő visszatartó erő lesz, hogy ne kérjenek az iskolák annyit, mint eddig. Ám a dolgozók képesek túlórázni azért, hogy az iskola megkaphassa jogos pénzét. Ma tudtuk meg, hogy a túlórázás eredménytelen volt. Sorra elutasították azon kérelmeinket, amelyet korábban (saját bevételből finanszírozva már évek óta) beterveztünk. Az újság-előfizetéssel indult, és mára minden kérelmünk elbukott: nem kapunk pénzt a testvériskolánk fogadására, kirándulásokra, ballagásra (az évzárót még be se mertük adni...). Korábban ugyebár jelentős saját bevételt termeltünk. Idén ennek jelentős részét az önkormányzat kapja, a maradékot pedig a KLIK, mi semmit. Ez elég kevéssé motivál a saját bevétel növelésére, ugyanakkor annak megvalósítása nem is igazgatói hatáskör. A tanárok részvétele pedig sze. 1-től megoldódik, hiszen a tankig. elrendelhet bármilyen munkát ill. a tanároknál neveléssel kapcsolatos ingyenmunkát a heti 32 órás keretig (amely elérése esetén a tanári munka irreálisan vállalhatóvá válik, hiszen 8 órában nem lehet korrektül felkészülni az órákra).

Megerősítették (szóban), hogy az irodaszerekhez nem kell közbeszerzés (eddig erre való hivatkozással állította le a tankig. 1,5 hónapra a beszerzést) és az informatikai eszközöknél is van esély erre. Hogy ez pontosan mikor dől el, az nem világos, mostanság féléves terveket gyárt mindenki, amit összegeznek/ünk és abból kiderül, hogy elérjük-e azt az értékhatárt, ami fölött szükséges a közbeszerzés. Ha elérjük, akkor az elég kellemetlen lesz, hiszen ha most kezdenénk el a procedúrát, akkor is késő lenne (az eredeti terv szerint január legelején ezzel kezdtünk volna egy egyszerűbb, begyakorlott eljárásrend szerint). Ha nem kell közbeszerzés, akkor van esély, hogy utolérjük magunkat.

Végül a tankönyvrendelésről. Gloviczki tegnap, HR ma reggel jelentette be, hogy a tankönyvjegyzék mától elérhető. Ez annyit jelent, hogy egy pdf fájl letölthető. Ez közel sem végleges, ahogy a mellékelt tájékoztató is írja:

Az Oktatási Hivatal ezt a tankönyvjegyzéket folyamatosan felülvizsgálja és frissíti. (Felhívjuk figyelmüket, hogy a közeljövőben várhatóan megjelenő jogszabály szerint az új kerettantervek bevezetésében érintett évfolyamokon az iskolák az új kerettanterveknek megfelelő könyveket rendelhetik majd – amennyiben ilyenek megjelennek.) A tankönyvrendelés kezdetéről és annak részleteiről az intézmények értesítést kapnak.

A tankönyvrendelés megnyitásáig szíves türelmüket kérjük.

Nem tudom, meglepetésnek számít-e, hogy ma még nem volt elérhető a kereshető honlap ill. csak a régi. A teljességhez hozzátartozik, hogy a rendelési határidőt feb. 28-ról már. 31-re módosították, bár a vonatkozó törvénymódosítást még nem jelent meg, de biztosan majd egyszer visszamenőlegesen elkészítik.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napló államosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr165107293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása