HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

Sztrájk

2012.12.09. 23:11 :: Próteszilaosz

A szakszervezetek ha nehezen is, de végül elszánták magukat a közös fellépésre a kormányzattal szemben. Nem siettek, a törvényi háttér már megváltozott a kárunkra, érdemes lett volna már akkor mozgósítani - szokásos 24. óra.

Érthető módon nem sietett a miniszter sem. Az új törvény nem szabályozza, hogy mikor kell kijelölni a tárgyaló bizottságot a kormány részéről és azt sem, hogy mennyi időnek kell eltelnie a tárgyalások között. 7 tárgyalásra kötelezi a törvény a szakszervezeteket, még 2 hátra van. Ez idő alatt mindössze egy kétórás sztrájkra van lehetőség. Valódi sztrájkra csak a 7. sikertelen tárgyalás után, ha az elégséges feltételekben megállapodtak. Megállapodtak, hogy erről a bíróság fog dönteni - majd.

Tehát várjuk a sztrájkot. Kaptunk egy összefoglalást az eddigi eredményekről - szinte semmi. A lényegtelen apróságokról van megállapodás, sőt még az sem, mert a garanciáról szóló rész mindent elárul: "garancia a miniszter adott szava". Ez az a miniszter, aki szerint "a pedagógusok már alig várják, hogy sztrájkolhassanak".

Várunk. A kormány szerint nem lesz sztrájk. A szakszervezet sokat sejtetően kerüli a témát. Mi már évek óta a sztrájkot tartjuk az egyetlen lehetőségnek - már aki még a szaksziban maradt, mert a többiek nem hisznek semmiben, és ők vannak többen, sokkal többen.

Pénteken 2,5 órát beszélgettünk tanítás után erről. Szerintem ez munkának minősül, mert a munkahelyen, a munkával foglalkoztunk. Bár még akkor is az lenne, ha iszogattunk volna közben, de nem volt semmi ilyen. Még tervben sem. Komoly dolgok ezek, komolyak is vagyunk.

Mit tehetünk, hogy jó irányba változzanak a dolgok? Hogy a társadalom megtudja, megértse, mi történik - mert a kormány (az előzőkkel együtt) ontja a hazugságot. Nyílt levél? Blog? Facebook-mozgalom? Idő, tudás, szerencse - melyikkel is rendelkezünk?

Elhangzott, hogy továbbra is a 22 órát tekinti a kormány a béralapnak. Bár a törvény 22-26 órát ír. A szakszi szerint ez előrelépés...

Ám ez csak annyit jelent, hogy nem növelhetik úgy a munkaidőt, hogy nem fizetik ki. Ha átlagos, 40 órás munkahetünk lenne, nem tehetnék meg, hogy 47 órára emeljék a munkahetet, még akkor sem, ha kifizetik...

HA kifizetik, mert miből fogják? Arról nem állapodtak meg. A túlórát elvileg eltörölték. A szakszi logikája szerint tehát ha nem tudnak miből fizetni, akkor nem is fognak 22 óránál többre kötelezni senkit...

Megnyugodva indultam haza. Blogot indítok...

Szólj hozzá!

Címkék: sztrájk múlt

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr134955737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása