HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

-3

2012.12.18. 22:04 :: Próteszilaosz

Már csak három munkanap van az átadásig, amelyet a hivatalosan átszállásnak neveznek. Vezetőnk tartott tájékoztatást erről. Először is elnézést kért, mert a törvény a tájékoztatás és az átszállással kapcsolatos dolgok megkezdése közé minimum 15 napot ír, most ez pár perc csupán.

Elhangzott, hogy más törvénytelenségek is lesznek, pl. nem lesz hónapokon keresztül SZMSZ, PEPO, munkaszerződés, kollektív szerződés, költségterv, stb. nem csak hivatalosan, de gyakorlatilag sem (a legdurvább, hogy a vezetők hatásköre sem lesz még sokáig végleges, csak megszűnik dec.31-gyel és senki sem tudja, mi lesz helyette, vagyis lesznek olyan feladatok bőven, amit senki sem fog ellátni) de hát ilyen apróságok nem hátráltathatják a gördülékeny, szinte észrevétlen átszállást.

Mint megtudtuk a tankerületi igazgató (aki magát csak változásmenedzsernek nevezi) nem finomkodott: "aki nem áll be a sorba, annak nincs itt keresnivalója". Világos. Havi kb. 1 millióért nem is vártunk finomkodást. Persze mi mással fenyegetne, hiszen semmi másra nem lesz joga, mint a felmentésekre, hiszen a tanév rendjébe nem nyúlhat bele, a gazdasági terveket állítólag nem változtathatja meg, jogosítványa egyelőre csak a személyi állomány átvételére van.

Olyan kérdésekre nem létezik még a válasz, hogy a pénz pontosan mikor, honnan és mire jön. A gazdasági dolgozók és a vezetés mivel foglalkoznak ezután, egyáltalán mivel fognak, fogunk dolgozni, hiszen iskolai szoftverek január 7-től nem lesznek (ez a 3. munkanap jövőre), tehát mivel fogunk adminisztrálni, hova lesz lementve minden adatunk (és hogyan), mikortól lesz újra szoftver, kinek, mennyi pluszmunkáját fogja mindez jelenteni. Csak ami azonnal eszünkbe jutott: a digitális naplónkat, ha nem használhatjuk, az több, mint kellemetlen, hiszen itta félév. A zárást a vezetés gyorsan előbbre is hozta, az adminisztráció határideje csütörtök, a jegyek zárása talán 4-e (ez függőben, az esetleges januári változások miatt). És hogy azután mi lesz, az teljes homály, ígéretünk is csak arra van, hogy szinte semmit sem fogunk észrevenni a változásokból...

Persze van jó hír is. A nem megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottak a törvény szerint 2013. június 30-ável vesztették volna el állásukat. Ehelyett elég, ha addig megkezdik az előírt tanulmányukat és, ha az előírt időben befejezik, akkor maradhatnak. Másik rendkívüli engedmény, hogy a törvény (ahogy az orvosoknál is) nem engedi a nyugdíjasok alkalmazását (pontosabban csak akkor, ha lemondanak nyugdíjukról) 2012. január 1-étől, nos ezt eltörölték, legalábbis június 30-ig, tehát az érintett tanárok befejezhetik ezt a tanévet. Már csak azért is, mert létszámstop van, nyugdíjba menő kolléga helyére nem alkalmazhatnak senkit.

A jövőről még egy gondolat: az a terv, miszerint megyénként 1-2 iskola legyen a jövőben, továbbra is létezik, sőt, a következő lépés ez lesz, még kérdés, hogy már szeptembertől, vagy ami valószínűbb, csak 2014-től. Könnyen lehet, hogy annak lesz a függvénye, hogy mikor tudnak erre eu-s pályázatot kiírni, hiszen a mostani átalakításokat is részben az tette lehetővé, hogy egy 4 milliárdos pályázat adta a felmerülő költségek egy részét (hogy ebben benne van-e a "válságmenedzserek" évi 2,5 milliárdos bére, az nem ismert).

Szólj hozzá!

Címkék: napló államosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://pedo.blog.hu/api/trackback/id/tr524972280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása