HTML

Röviden

E blog lényege, hogy rögzítsem, mikor, mi, hogyan érint minket. Miket tudunk a változásokról, hogyan hat ez ránk, mi történik ennek következtében velünk és a diákokkal.

 

Pedagógus életpálya-modell

Friss topikok

  • aquamarineblue: Eljött ez az idő is a tanári pályán ... üdv a kapitalista világban. Multinak dolgozom, detto ezt k... (2013.03.07. 23:17) 42

42

2013.03.03. 23:58 :: Próteszilaosz

A hétfőn megkapott másik KLIK dokumentum a beszerzések eljárásrendjéről szól. Erre nem találok megfelelő jelzőt, mert az őrület, értelmetlenség, dilettantizmus, de még a szándékos károkozás is túl enyhe rá.

Az új eljárásrend lényege, hogy minden beszerzésre egyaránt vonatkozik és csupán néhány dokumentum csatolását engedi el, ha ez kisértékű. Tehát a pár forintos eszközökre is igazak az alábbiak:

  1. Előzetes jóváhagyás beszerzése, avagy a szükségesség indoklása. Tehát mielőtt bármit is tennénk az adott beszerzés megvalósítására, engedélyt kell kérni a terv kivitelezéséhez is. Ennek nyilvánvalóan az a célja, hogy ne végezzünk felesleges munkát, hamar kiderüljön, ha nem indokolt a feladat. Ám erre akkor is szükség van, ha az adott beszerzés nélkülözhetetlen. Szükséges a formanyomtatványt aprólékosan kitölteni, indokolni, dokumentálni minden létező módon.
  2. A beszerzés megtervezése, avagy árajánlatkérés lebonyolítása. Valóban bonyolítás, hiszen egy elképesztően aprólékos formanyomtatványt kell kitölteni, ezt eljuttatni az ajánlattevőnek. Az pedig saját nyomtatványán pontos árajánlatot ad a kívánt termékről céges aláírással. Itt jön az engedmény, miszerint 1.000.000 Ft alatt nem szükséges cégbírósági bejegyzés, aláírási címpéldány, NAV igazolás a hátralékmentességről és 100.000 Ft alatti árajánlatnál nem kell még tevékenységet igazoló dokumentum, sőt referencia sem. Ezeket az ajánlatkérővel be kell nyújtani engedélyeztetésre. 100.000 alatt 2 felette 3 cégtől kell árajánlatot beszerezni.
  3. Ha megérkezett az engedélyeztetés, akkor következhet a tényleges beszerzés, ami már bagatell ezek után. Amennyiben ez készpénzes, úgy a beszerzőnek kell ezt megelőlegezni, ha átutalás, akkor elvileg 15 napon belül megtörténik a fizetés, ha megérkezett a megfelelő számla és a beszerző igazolta a tökéletes teljesülést.

Egy példával tenném picit szemléletesebbé. Egy diák megrántotta a függönyt és eltört két függönytartó karika. Értéke 2x35 Ft, de csak 12 db-os kiszerelésben árulják, ami 420 Ft. Eddig ilyen helyzetben az esetet észlelő tanár szólt a gazdaságin, az illetékes elment a közeli boltba és megvette, majd a számlával elszámolt a gazdaságiban, a pénzt rögtön megkapva. Optimális esetben a függöny már másnap a helyén volt(, de legkésőbb két-három nap) és az ig. csak utólag tudta meg.

Most ha ez megtörténik, akkor - leszámítva a jelenlegi helyzetet, mikor még az is kérdés, hogy melyik munkafolyamat kinek a dolga - értesítik az igazgatót, aki megíratja a szükséglet bejelentést. Ebben rögzíteni kell a probléma okát, a megoldás lényegét, megmutatni, hogy hol terveztük be ezt a költséget. Jelen példában két probléma merül fel a három nappal később érkező telefonos reakcióban: nem volt betervezve ezen rongálás és a megoldás indokolatlanul nagy extra költséggel jár, hiszen 12 db-ot kell megvenni 2 db helyett. Előbbi enyhe megrovással jár, és azzal az ígérettel, hogy a következő tervben már lesz erre keret betervezve (nem mintha lenne miből), most csak a csekély összegre való tekintettel kap engedélyt. A másik problémára viszont megoldást kell találni, de a 2. fázisba léphet az ügylet. Sikerül egy hiperben találni megfelelő kiszerelést, neki lehet állni a hivatalos árajánlatkérő kitöltésének. A műszaki leírásnál elidőzünk pár napot, hiszen ez a legfontosabb rovat, itt kell megkülönböztetni a nagyon hasonlító tételektől, de úgy, hogy ne tegyünk indokolatlan szűkítést, amivel kizárhatnánk valójában megfelelő terméket, és természetesen konkrét gyártóra sem szabhatjuk az árajánlatot. Meg kell tehát mérni, átbeszélni az anyagát, színét stb. A többi már semmiség ehhez képest, az egy óra alatt kész, később még rutinosabban elkészül. Persze e-mailen nem érdemes ezt elküldeni, telefonon pedig nem egyszerű illetékest találni, aki komolyan veszi e problémát. A megoldás ekkor is csak annyi, hogy az árajánlatot nekünk kell megírni, mert a hiper nem foglalkozik ilyen tétellel. Elkészül tehát egy egyszerű, fejléc nélküli dokumentum, ami két tételt tartalmaz (árral), amely kapható és megfelel a követelménynek - pontosabban az egyik nem felel meg, mert más színe van, bár olcsóbb 15 Ft-tal. Ezzel elmehetünk a boltba és az ügyfélszolgálaton aláírják, lepecsételik. Arra a kérdésre, hogy hol árulnak még ilyet, nincs érdemi válasz. Mivel a neten nem sikerül mást találni, jobb híján a közeli boltban iratunk egy árajánlatot a 12 db-os csomagról (azzal a tudattal, hogy ezt úgyis elutasítják, bár darabonként olcsóbb lenne). Elküldjük a tankig.-nak azzal a kísérőlevéllel, amely a drágább önálló tételt javasolja (2 db), mert színben az egyezik a többivel. A tankerület másfél héttel később telefonon értesíti a gazdaságit, hogy valóban nem volt más bolt, ahol árulnának ilyet? Sikerül meggyőzni az illetékest, aki így jóváhagyja a hiperbeli drágább tétel beszerzését, de természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy csak a minimális költségemelkedmény miatt, és megígérjük, hogy a jövőben nem fogunk feleslegesen drágább színt választani (bár ez amúgy is formalitás, hiszen nem mi fogjuk eldönteni). Ezután jöhet a beszerzés személyesen a hiperből saját pénzből, mert az átutalás nem megoldható. Számlát leadminisztrálva továbbítjuk az igazolólappal, hogy a függöny a helyén (fotó nem kell, ez megnyugtató). A készpénz visszafizetése talán 3-4 hét múlva várható.

Ez nem vicc, hanem a bürokrácia diadala.

Ez nem átmeneti probléma, hanem mostantól ez lesz mindig. Apróbb változások lehetnek, talán rövidül az átfutási idő, de lényegi változás nem lehet, legalábbis addig, míg Marekné vissza nem vonja ezen szabályzatát.

1 komment

Címkék: napló államosítás

39

2013.02.26. 22:35 :: Próteszilaosz

Sajnos pár dolog közbejött és még az ambulanciát is megjártam, de ennyi magánközlemény elég is. A kimaradt időszakban nem túl sok esemény történt, főleg várakozás, ill. a már megismert ostobaságok rutinná alakítása egészen tegnapig.

E hét a dokumentumok megérkezéséről szól eddig. Tegnap megkaptuk végre az írásos jóváhagyást a január végi programunkhoz. Tény, hogy szóban jóváhagyták, ez alapján megvalósítottuk, leadminisztráltuk, az általunk előlegezett összeget kifizették, a bankszámláról persze még nem utaltak - noha a határidő már rég lejárt. Világosan látszik, hogy ha most már az eljárás gördülékenyebb lesz, akkor is legjobb esetben 2 hetesre redukálják a mostani 1 hónapos kört. Ez egy értelmetlen csúszás, egy bürokratikus teher (vagyis idő, pénz és munkaerő elpazarlása), aminek oka kizárólag az államosítás, ill. annak a jelenlegi (és jövőbeni) túlszabályozott volta.

Másik dokumentum, amit megkaptunk (a vezetés már hamarabb) a KLIK legújabb két szabályzata, egyik a beszerzés menetéről. Ebben leírják világosan, hogy pénzzel kapcsolatos dolgokban mennyire semmihez sincs joga az igazgatónak. Végre írásban látjuk, hogy a legcsekélyebb beszerzés a tankig. hatásköre, tehát az igazgatók tőle kérelmezhetnek csupán. Viccesebb a kisebb pályázatok jogköre. a dokumentum szerint 5 millió Ft-ig, ha nem kell önerő, akkor az igazgató hatásköre a döntés, ám kell a tankig. (kijelölt emberének) ellenjegyzése. Nálunk (de gyanítom másutt is) ezen ellenjegyzést pontosan ugyanolyan procedúra végén adják meg, mint ezen értékhatár felett, ahol az igazgatónak semmilyen döntési jogköre nincs. Ennyit az igazgatók jogairól...

Mellesleg a korábban írt pályázat írásos engedélye (vagyis ellenjegyzése) máig nem érkezett meg... A KLIK hivatalos álláspontja (amiről nyilatkozni lehet) az, hogy minden korábban tervezett kiadás megvalósul, ill. támogatást kap, csupán végig kell járni az elképesztően hosszú és sok munkával járó utat hozzá. Nyilván a vezetés úgy gondolta, hogy ez kellő visszatartó erő lesz, hogy ne kérjenek az iskolák annyit, mint eddig. Ám a dolgozók képesek túlórázni azért, hogy az iskola megkaphassa jogos pénzét. Ma tudtuk meg, hogy a túlórázás eredménytelen volt. Sorra elutasították azon kérelmeinket, amelyet korábban (saját bevételből finanszírozva már évek óta) beterveztünk. Az újság-előfizetéssel indult, és mára minden kérelmünk elbukott: nem kapunk pénzt a testvériskolánk fogadására, kirándulásokra, ballagásra (az évzárót még be se mertük adni...). Korábban ugyebár jelentős saját bevételt termeltünk. Idén ennek jelentős részét az önkormányzat kapja, a maradékot pedig a KLIK, mi semmit. Ez elég kevéssé motivál a saját bevétel növelésére, ugyanakkor annak megvalósítása nem is igazgatói hatáskör. A tanárok részvétele pedig sze. 1-től megoldódik, hiszen a tankig. elrendelhet bármilyen munkát ill. a tanároknál neveléssel kapcsolatos ingyenmunkát a heti 32 órás keretig (amely elérése esetén a tanári munka irreálisan vállalhatóvá válik, hiszen 8 órában nem lehet korrektül felkészülni az órákra).

Megerősítették (szóban), hogy az irodaszerekhez nem kell közbeszerzés (eddig erre való hivatkozással állította le a tankig. 1,5 hónapra a beszerzést) és az informatikai eszközöknél is van esély erre. Hogy ez pontosan mikor dől el, az nem világos, mostanság féléves terveket gyárt mindenki, amit összegeznek/ünk és abból kiderül, hogy elérjük-e azt az értékhatárt, ami fölött szükséges a közbeszerzés. Ha elérjük, akkor az elég kellemetlen lesz, hiszen ha most kezdenénk el a procedúrát, akkor is késő lenne (az eredeti terv szerint január legelején ezzel kezdtünk volna egy egyszerűbb, begyakorlott eljárásrend szerint). Ha nem kell közbeszerzés, akkor van esély, hogy utolérjük magunkat.

Végül a tankönyvrendelésről. Gloviczki tegnap, HR ma reggel jelentette be, hogy a tankönyvjegyzék mától elérhető. Ez annyit jelent, hogy egy pdf fájl letölthető. Ez közel sem végleges, ahogy a mellékelt tájékoztató is írja:

Az Oktatási Hivatal ezt a tankönyvjegyzéket folyamatosan felülvizsgálja és frissíti. (Felhívjuk figyelmüket, hogy a közeljövőben várhatóan megjelenő jogszabály szerint az új kerettantervek bevezetésében érintett évfolyamokon az iskolák az új kerettanterveknek megfelelő könyveket rendelhetik majd – amennyiben ilyenek megjelennek.) A tankönyvrendelés kezdetéről és annak részleteiről az intézmények értesítést kapnak.

A tankönyvrendelés megnyitásáig szíves türelmüket kérjük.

Nem tudom, meglepetésnek számít-e, hogy ma még nem volt elérhető a kereshető honlap ill. csak a régi. A teljességhez hozzátartozik, hogy a rendelési határidőt feb. 28-ról már. 31-re módosították, bár a vonatkozó törvénymódosítást még nem jelent meg, de biztosan majd egyszer visszamenőlegesen elkészítik.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napló államosítás

29

2013.02.12. 21:22 :: Próteszilaosz

A csütörtöki pályázati engedélyre másig nem jött írásos válasz, de szóban engedélyezték már tegnap, hogy "a lehető leggyorsabban haladhassunk". Nekem lenne tippem a folyamat további gyorsítására...

Mint megtudtam, máig nem fizettek ki idén egyetlen számlát sem. Se a tanárok által megelőlegezettet, se a januárban lejárt határidős átutalási számlákat, semmit. Sőt, a megszorítás egyre nagyobb. Letiltották az összes folyóirat előfizetésünket. Pedig nem a Playboyt vettük eddig, hanem a legszükségesebb szakmai lapokat, amelyeket valóban felhasználtunk az órákhoz.Ennek vége, a jó tanár nem csak krétát vesz, hanem szakmai olvasmányt is....

HR-t háttérbe vonták. A döntés kormányzati oldalról való jogosságát HR nyilatkozata rögtön vitathatatlanná tette: "egy ember ekkora terheket már nem győz". Talán XVI. Benedek példája mondatta ezt vele, mert ugyanúgy felmerül, hogy más miért is tud nagyobb feladattal is megbirkózni, de talán a válasz egyszerűen annyi, hogy Balog és Orbán is református, ők nyilván képesek nagyobb terhek cipelésére...

Szólj hozzá!

Címkék: napló államosítás

26

2013.02.07. 23:23 :: Próteszilaosz

Ma kaptam egy pályázati felhívást. Egyszerű kis pályázat, de a határidő február 15. Tavaly ilyen esetben beugrottam az igazgatóhoz, ha véletlen nem volt, akkor e-mail. És másnap az engedély birtokában megírtam, ránézett és kész. Kényelmesen elkészült minden 3 nap alatt, ha sürgős, akár még aznap.

Most az igazgatói engedély még semmire sem volt elég. Ki kellett töltenem egy 3 oldalas beadványt, ami macerásabb, mint maga a pályázat, mert olyan adatokat is meg kellett adni a kiíróról és a pályázatról, amik nem voltak könnyen elérhetőek, valamint a pályázatot átfogalmazva, megválaszolva - röviden. Mindezt 3 óráig, mert, 4-ig be kell érkezni a tankerületre, hogy holnap átnézhessék és elbírálják, hétfőn megkezdhetem a pályázat kitöltését, amit majd jóváhagynak, bár az még nem világos, hogyan és mikor. Ez őrült szerencse. Mert alakulhatott volna úgy, hogy annyi órám van, hogy nem fejezem rá háromig. Ha ugyanis ma nem megy el, akkor csak jövő pénteken foglalkoznak vele, vagyis a határidő napján, tehát biztosan nem adható be. A járási falvakban így is jártak, hiszen ott késő 3-kor elindulni, hogy 4-ig beérjenek. Persze lehet, hogy hiába örülök, lehet, hogy nem engedélyezik...

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napló államosítás

25

2013.02.06. 21:23 :: Próteszilaosz

Gőzerővel halad a pályázat, ez az igazi sikertörténet!

Kineveztek egy embert a tankerületen a pályázatokra, mire kineveztek a suliban is egyet, hogy koordinálja. Vagyis hirtelen kettővel bővült a feletteseim száma. Eddig a hierarchia egyszerű volt: én-igazgató-tankig. Mostantól: én-pályázati referens-igazgató-pályázati előadó-tankig. Ha valami kérdésem van, ami mostanában akad, akkor írok a referensnek, az írásban, vagy ha sürgős telefonon értesíti az előadót, aki, ha szükséges a tankig-t, az pedig Mareknét, majd szépen vissza. Optimális esetben az előadó is tudja a választ. Ha ez nem elutasítás, akkor megírom, ami szükséges, a referens átnézi és felterjeszti az igazgatónak, az aláírja és elküldi az előadónak, aki jóváhagyja és továbbítja  tankig-nak, aki, ha kiemelten fontos irat, akkor továbbítja Mareknénak, de állítólag csak 1-2 ilyen eset lesz. Vagyis a tankig. minden hét hétfőn biztosítja, hogy visszajöhet az iskolába az aláírt dokumentum, és intézkedhetünk. Ez 1-2 hét, de ha már bejáratott tételről van szó (pl. 5000 Ft-ért pogácsa, akkor garantált, hogy a következő hétfőn már megvehetjük). Mondom, sikertörténet.

Egyáltalán nem gúny ez, hiszen az önkorm. működtetésű iskolákhoz képest ez tényleg sikersztori. A közeli gimnázium pályázatát ugyanis lenyúlta a KLIK. Igaz, emberük nincs rá, hiszen a gazdasági dolgozókat nem vették át, így áll a munka. Ráadásul nem dőlt el, hogy kié lesz a pályázatból megvásárolandó eszköz. Elvileg az önkormányzaté, de mivel a pályázatot lenyúlta a KLIK, az eszközökre is fáj a foguk. Érdekes kérdés, hogy kivel oldják meg a kapcsolódó munkát, hiszen a KLIK alá csak a pedagógusok, valami miatt a rendszergazda és a titkárnő tartozik. Ott tehát irigykedve néznek rám, mert én már nem csak sokkal többet tudok, de még normálisabbak is a körülmények, panaszra semmi okom.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napló

Rend lesz, ha beledöglötök is!

2013.02.05. 23:38 :: Próteszilaosz

Rab László szerint ezzel a szlogennel kellene hirdetni az államosítást.

Mendrey (PDSZ) a Népszabadságnak nyilatkozott a témában: "Azok a célok, azok a megoldások, amiket az államosítás kínál, tönkreteszik a magyar közoktatást".

Radó Péter, oktatáskutató a HVG-ben írt szakmai alapossággal a reform lényegéről. "Összefoglalva: az államosítás és az abból következő „egységesítés” nem pusztán nem szolgálja az egységes minőséget, az kimondottan minőségellenes".

Közben végleg eldőlt, hogy bezár az ELTE egyik gimnáziuma, és a diákokat átveszik a környező iskolák, a dolgozók pedig kereshetnek új állást.

Mellesleg összeomlott az építésügy: "Január 1-től ÉTDR van, ami próbaüzem nélkül élesedett, és teljesen meglepő módon a rendszer azonnal össze is omlott. Azóta sem működik rendesen. Átszervezték az építésfelügyeleteket, az építéshatóságokat és a szakhatóságok egy részét járási rendszerbe. Bizonyos hivatalokat még létre sem hoztak, de január 1-től már illetékesek lennének. Változott az OTÉK, kimaradt belőle az építménymagasság fogalma, nem tudni, mi a főépítész és a tervtanács feladata.
A probléma azért nem tűnik első látásra súlyosnak, mert az átszervezéseknek köszönhetően még a tavaly hagyományos módon beadott terveket bírálják el a hatóságok - közben költözés, átszervezés, illetékesség változás történt, azaz csúszás van -, illetve az építész szakma amúgy is csendesen kimúlt, felújítgatásokból, közbe szerezgetésekből, műszaki elkenőrzésből él."

Szólj hozzá!

Címkék: aktuális államosítás

23

2013.02.05. 23:01 :: Próteszilaosz

Ha nem is a törvényi előírásnak megfelelő módon, 1-én, hanem csak 4-én, de megérkezett az iskola minden dolgozójának a bére. Mivel cafateriát nem kaptunk, a pótlék pedig csak pár ezres és nem változott senkinél, nincs ilyen jellegű elmaradás. Az átsorolás azonban nem történt meg, vagyis nem igaz, hogy rendben megtörtént a fizetés. Ígéretet persze kaptunk arra, hogy a következő hónapban megtörténik és a januári elmaradást is akkor pótolják.

Más iskolák is megkapták járandóságukat, aminek oka a gazdaságis kollégák gyors, precíz munkája, és szervilizmusa. Ugyanis a KLIK, amely csak a szakképző iskolák technikai személyzetét vette át, elfelejtette, hogy a többi iskola dolgozóinak a bérét csak úgy tudja fizetni, ha valakik lejelentik a bérszámfejtő MÁK-nak, hogy ki, mennyit dolgozott abban a hónapban (táppénz, túlóra stb.és a változások, pl. átsorolás). A többi iskolai dolgozó bére tehát azért érkezhetett meg csak minimális csúszással, mert az ehhez szükséges munkát a mi gazdaságisainkkal elvégeztették - ingyen, fizetetlen túlórába csúszóan.

Sok helyen nem oldotta meg ilyen frappánsan a tankig., ezért nem kapták meg a túlórát. És részben ez is válasz a HírTV-n feltett kérdésre, amire annyit hallhattunk, hogy a pénzkivonásra nincs megoldás, de lehet bízni abban, hogy a kormány célzottan visszaadja az elvont összeget.

Szólj hozzá!

Címkék: napló államosítás bér

Marekné csak találgat, ki vegye a krétát

2013.02.04. 00:04 :: Próteszilaosz

Marekné Pintér Aranka az RTL KLUB Házon kívül c. műsorában nyilatkozott. A következő, több szempontból is megdöbbentő kijelentést tett:

"Ez is egy vitakérdés ott ahol az önkormányzat működtet, hogy ki hogyan értelmezi, hogy ez szakmai feladat, vagy működtetői. Számomra egyértelműen működtetői feladat. Ott, ahol a KLIK működtet, ott bízom benne, hogy senki nem viszi a krétát meg a papírt az iskolába, mert azt nekünk kell biztosítani."

Nonszensz, hogy a vezető egy alapvető, a kezdettől kifejezetten problémás kérdésre úgy válaszol, hogy "szerintem". Nem azt mondja, hogy a 'szabályzat szerint', nem azt, hogy 'ennek az a rendje, hogy', hanem csupán véleményét fogalmazza meg, és reményét, hogy más is így véli. Ha e vélemény törvényerejű, akkor nem kérdés, hogy nincs jogállam. Ha ez nem törvényerejű, akkor káosz van. Lehet választani!

A krétával kapcsolatban azért is abszurd a válasz, mert korábbi nyilatkozatában nem cáfolta azt a bejátszást (0:27-től), hogy a krétát az állam (=szakmai fenntartó) fizeti.

Ismert, hogy HR szerint a tanároknak kellene venni a krétát. Ha már HR, most újra hallgattam (nyilván mazohista vagyok) korábbi nyilatkozatait, és az Inforádiónak január 7-én bakizott: a KLIK-et "Klebelsberg Intézmény"-nek nevezte (20:05). Talán ezért nevezték így később az újságírók az intézményt. Érdekes elszólása (23:05) "Az iskolaigazgatók, akiknek munkáltatója és kinevezője az új rendszerben oktatásért felelős miniszter, ill.átadott hatáskörben én vagyok...". A TV2-ben a fent említett interjúban (7:23) arra hivatkozott, hogy azért kerül át a miniszterhez a kinevezés joga, mert ezzel is elismerik annak fontosságát, ez adja meg a presztizsét.

Végül (:): "A jogszabály rendkívül fontos, mert [...] attól eltérni nem lehet, az irányt mutat..." Már csak az a kérdés, mikor születnek meg a végleges verziók, hisz pl. a köznevelési törvény módosításait meg se lehet számolni, a kapcsolódó rendeletek nagy része, pedig még meg sem született.

Szólj hozzá!

Címkék: államosítás

22

2013.02.01. 22:56 :: Próteszilaosz

Kiderült néhány döbbenetes dolog. Illetve az is az, hogy a hír nem járta azonnal körbe az iskolát. Mintha félnének az érintettek. Illetve nem ez a jó szó, mert akkor nem derült volna ki ma sem, de mindenképpen a szervilizmus egy változatáról van szó.

Megkapták a gazdaságisok a szomszédos iskolák túlóra elszámolásának feladatát. Magyarán a tankig. úgy döntött, hogy egyes iskolákban túl kevesen vannak arra a feladatra, amit eddig el tudtak látni, míg nálunk túl sokan, így átcsoportosította a munkát. A dolgozók tehát ismerkednek az új rendszerrel. Mostantól egy intézmény vagyunk, a feladatok szabadon pakolhatók egyik iskolából a másikba. Régóta mondom, hogy ez lesz, ill. a tanárokkal szintén, a pótlékokkal, bérkiegészítőkkel szintén. Több munka, kevesebb bér. Hiszen mi az átlagnál jobb helyzetben voltunk eddig...

Mint kiderült, nem csak a feladatok szabadon áthelyezhetőek, hanem az eszközök is. Bár a demokráciákban ezt lopásnak hívják, nálunk inkább a racionálisabb felhasználás a megfelelő kifejezés. Nyilván hazugság a helyi tankig. kijelentése, hogy a vadonatúj gépek, a kiváló állapotú bútorok, szőnyegek stb. a raktárban, a forgalomból kivonva voltak. De így legalább jobban látszik, hogy kik is azok, akik az új tantárgyat az erkölcstant ill. etikát annyira erőltetik. Nyilván magukból indultak ki, mikor úgy gondolták, van még mit tanulni.

Ide illik a Klebelsberg család rangidős örökösének levele, amelyben letiltja a Klebelsberg nevet a KLIK-től, dehát hiába.

Közbeszéd lett nálunk, hogy a nyugdíjasok helyébe senki sem vehető fel. Egyelőre úgy látszik, hogy ez csak szeptember 1-től lehet gond, de akkorra úgy is egy új intézményi keret lesz, más szervezeti felépítéssel, más státuszszámmal. Tehát azt a félelmet, hogy a nyugdíjasok helyébe nem vesznek fel senkit, könnyen lesöpörheti a kormány. Annyiban még igaza is lesz, hogy csökken a munka is, hiszen bezárnak sok iskolát, a szerencséseket csak összevonják.

A tankönyvrendelés is a vicces oldalát mutatja. Érdemes ránézni a tankönyvrendelő honlapra. Nem a lenyűgöző minimalista stílusra gondolok, hanem a tartalomra: "Az Oktatási Hivatal várhatóan 2013. január folyamán közzéteszi a tankönyvek hivatalos jegyzékét, amelyet folyamatosan felülvizsgál és frissít. A tankönyvrendelést az intézmények a tankönyvjegyzék közzétételét követően kezdhetik meg." Az nem szerepel, hogy a törvényi határidő február 28. a tankönyvek megrendelésére (de a megrendelés nem egy egyszerű művelet: előbb a tanároknak kell kiválasztani a megfelelő könyvet a listából, aztán az igazgatóknak jóváhagyni - jelenleg nincs ilyen jogosultságuk - majd a tankönyvfelelősnek összegezni osztályonként/csoportonként a személyes igényeknek megfelelően - amelyek még nincsenek, hiszen nem ismert a lista, ha majd lesz, akkor a diákoknál felmérjük az igényt). Ám nem egyszerűen ezt a listát kellene feltenni e honlapra, hanem el kellene dönteni, hogy mely könyvek kerülhetnek fel a listára, mert  kormány úgy döntött, hogy a tavalyi már nem jó, és egy új rendelettel fogja a kérdést szabályozni. Még nincs kész ezen rendelet... De ha kész lesz sem lesz gyorsan teljes a lista, mert az 1., 5. 9. évfolyamoknak szóló könyveknek az új kerettanterveknek kell megfelelniük. Ehhez meg kell írni a vonatkozó tankönyvekről szóló rendeletet, ami alapján lehet elbírálni a vonatkozó tankönyveket, majd eredményt hirdetni. Egyébként már beadták a tankönyveket, és a kiadók lenyilatkozták, hogy remélik, hogy a jövőbeni törvény nem támaszt olyan feltételeket, amit ne teljesítettek volna. A minisztérium egyébként tud a problémáról, ezért megnyugtattak mindenkit, hogy a vonatkozó könyveknél a rendelés leadási határideje március 31. Őszintén szólva két megoldás sejlik. Egy: a kiadóknak nem kell közel félév, hogy kinyomtassák a tankönyveket, tehát a február 28-át könnyedén kitolják május 31-re. Kettő: tantárgyanként egyetlen, új könyvet engedélyeznek, így nem kell foglalkozni az igényekkel, hiszen minden diáknak kell 1.

Szólj hozzá!

Címkék: napló államosítás

21

2013.01.31. 21:57 :: Próteszilaosz

Túl vagyunk a nagy napon. Annyi történt, hogy nem történt semmi - első ránézésre. Csak várjunk és várjunk. HR közben újra elmondta, hogy nincs semmi komoly probléma, ha véletlen valami apróság felmerül, akkor azonnal választ kapnak és rendeződik. Ez akkora hazugság, hogy szavunk sincs rá. Már megszámlálni se tudjuk, hányszor jeleztük (személyesen a tankig.-nál is), hogy a MAPIA által kiadott utasítás szerint január 31-i határidő. Ennek ellenére nem érkezett semmilyen előírás, pontosítás a KLIKE-re. Ma a tenkir. nem volt hajlandó reagálni az ezt firtató e-mailre, így nem nyomtattuk ki az egyébként elkészült dokumentumot, hisz nem tudjuk, mi az elvárás.

Úgy vélem nehéz sikertörténetről beszélni akkor, ha az új sikermenedzser a saját maga által kitűzött határidőt olyan szinten nem tartja be, hogy még feladatnak sincs kiadva.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napló